Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Inwoners zijn optimaal zelfredzaam.

  2. Inwoners kunnen zo veel mogelijk meedoen in de maatschappij.

  3. Inwoners die dat nodig hebben krijgen passende zorg en voorzieningen geboden die de kwaliteit van hun leven vergroot.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Signaleer eerder en pleeg passende interventies om potentiële problemen te voorkomen.

  • Sluit de zorg en ondersteuning beter aan op de vraag.

  • Vereenvoudig de integrale toegang tot ondersteuning voor inwoners.

Toelichting: Maatschappelijke ondersteuning bevat tevens de jeugdzorg.

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Drempel verlagen tot maatschappelijke ondersteuning

In het Koersplan Sociaal Domein werken we aan activiteiten om toegang tot maatschappelijke ondersteuning eenvoudiger te maken. Daarnaast zijn we het afgelopen jaar doorgegaan met de inzet van de ouder- en kindadviseurs (OKA’s) en het schoolmaatschappelijk werk (SMW) op scholen. Ook praktijkondersteuners van de huisartsen (POH’s) bieden nog steeds hulp bij jeugd-GGZ-problematiek. Zo hoeven kinderen en jongeren hiervoor niet naar een zorgaanbieder.

Het Taalcafé is gestart. Het Taalcafé vindt eenmaal per week ’s avonds plaats in de bibliotheek. Tijdens de avond wordt er geoefend met het verbeteren van de spreekvaardigheid door verschillende gespreksvormen en methodes te gebruiken. Eenmaal per maand wordt er een gastspreker uitgenodigd.

Respijtzorg

Respijtzorg is tijdelijk vervangende zorg voor mantelzorgers zodat zij niet overbelast raken. Per juli 2019 zijn er 3 aanbieders gecontracteerd die respijtzorg aanbieden. Andere aanbieders hebben, indien zij voldoen aan de gestelde eisen, de mogelijkheid om alsnog een contract af te sluiten met de gemeente. Door deze manier van aanbesteden is het mogelijk een zo breed mogelijk aanbod te creëren voor respijtzorg. Datzelfde geldt ook voor de andere aanbesteedde diensten zoals individuele begeleiding en groepsbegeleiding. Dit zorgt voor een optimale keuzevrijheid van inwoners. Het laatste half jaar hebben 2 inwoners gebruik gemaakt van respijtzorg. In 2020 willen we aanbod creëren dat past bij de behoefte van de mantelzorgers.

Herijking aanbod Openbare Geestelijke Gezondheid (OGGZ)

De gemeente Uithoorn heeft in 2019 de OGGZ-gelden van centrumgemeente Amsterdam ontvangen en zelf de lokale partijen hiervoor gesubsidieerd. De herijking OGGZ is uitgesteld. Deze hangt namelijk nauw samen met de doordecentralisatie van Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen, die is uitgesteld naar 2022. De voorbereiding op de doordecentralisatie is in 2019 wel regionaal (Amstelland-Amsterdam) gestart.

Koersplan Sociaal Domein

Na een uitgebreid participatieproces zijn ervaringen en verhalen opgehaald voor het Koersplan. Onder dit Koersplan is de pilot Integrale Toegang gestart en aan het eind van het jaar geëvalueerd. De uitkomsten van deze evaluatie pakken we in 2020 op.

Gezondheidsnota ‘Uithoorn gezonder en gelukkiger’ uitvoeren

In maart 2019 heeft de raad de gezondheidsnota Gezonder en gelukkiger vastgesteld. Om de nota uit te voeren, wordt samen met de ketenpartners op het gebied van gezondheid en welzijn gewerkt aan het opstellen van een uitvoeringsnota. Dit gebeurt onder leiding van de projectleider gezondheid.

Multisignaal

Multisignaal is een digitaal systeem waarin professionals kunnen aangeven dat zij betrokken zijn bij jeugdigen. Op deze manier kunnen zij met elkaar afstemmen om het kind of de jongere de best mogelijke begeleiding te bieden. Regionale organisaties, lokale organisaties, onderwijs, kinderdagopvang, sociaal domein en sociaal team Uithoorn zijn al aangesloten op Multisignaal.

Dit jaar zijn gesprekken gevoerd met beroepsgroepen in het voorveld zoals verloskunde en kraamzorg om aan te sluiten op Multisignaal. In 2019 zijn er 189 signalen gemeld in Multisignaal, waarvan 147 unieke cliënten zijn.

Meldcode huiselijk geweld

In 2019 is de nieuwe wet op de Meldcode ingevoerd. Belanghebbende organisaties binnen en buiten het onderwijs zijn hierop geattendeerd. Een aantal hiervan hebben ook gebruik gemaakt van een training voor aandacht functionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling. De eerste maanden van 2019 zijn het sociaal team en sociaal loket getraind in de nieuwe wet op de Meldcode. Met vrijwilligersorganisaties is een bijeenkomst geweest om de bewustwording rondom huiselijk geweld en kindersmishandeling te vergroten en de aanpak te verbeteren

Nieuwe werkwijze jeugdhulp voor alle verwijzers

In 2019 zijn de betrokken organisaties meegenomen in de nieuwe werkwijze jeugdhulp en de doorverwijzing naar de specialistische jeugdhulp (Segment B en C). Deze doorverwijzing gebeurt nog steeds door het Sociaal loket of door de huisartsen in Uithoorn. Sinds dit jaar kunnen de ouderkind-adviseurs ook rechtstreeks doorverwijzen naar de enkelvoudige specialistische jeugdhulp (Segment B).

Versterken van ambulante jeugdhulp door inzetten gezinsvervangende plekken

De gemeente Uithoorn participeert in het Transformatie Programma waarbinnen onder andere gewerkt wordt aan het realiseren van gezinsvervangende plekken. Binnen het Transformatie Programma wordt samengewerkt met Ambulante Jeugdhulporganisaties om deze beweging te stimuleren. Dit wordt gecontinueerd in 2020.

Regionale pilot Innovatieve Psychiatrie

De gemeente Uithoorn participeert in de regionale pilot Innovatieve Psychiatrie bij alle gecertificeerde instellingen op casusniveau. In het programma gaat het om het inzetten van sociaal psychiatrisch verpleegkundigen (SPV) bij alle teams van de jeugdbescherming, om de ouders te begeleiden. Dit project maakt deel uit van het Transformatie Programma en wordt gecontinueerd in 2020.

Sociaal Team versterken

Het Sociaal Team werd in 2019 geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen. Onder meer het aantrekken en behouden van goed gekwalificeerde medewerkers en een groeiend aantal aanmeldingen dat resulteerde in een wachtlijst. Ook kwam er een toenemende druk op de samenwerking met andere partners zoals Jeugdbescherming, Veilig Thuis en Raad voor de Kinderbescherming, vanwege vergelijkbare problemen bij die partners. Er is daarom een verbetertraject gestart. Medio 2020 zou dit onder meer een specifieke aanpak voor terugdringen en beheer van de wachtlijst moeten opleveren. Ook een stabielere bezetting van het sociaal team en bijgestelde werkafspraken met partners vallen onder het traject. Op die manier zal het Sociaal Team nog beter in staat zijn om vroegtijdige, samenhangende en passende hulp te organiseren voor de inwoners van Uithoorn, als er sprake is van complexe, meervoudige problematiek.

Aanbesteding algemene voorziening jeugdhulp

In 2019 zijn verkennende gesprekken gevoerd met de 3 organisaties die de voorgaande jaren de generalistische ambulante jeugdhulp hebben geboden in Uithoorn. We spraken over de inrichting van de algemene voorzieningen jeugdhulp (Segment A). Dit heeft geleid tot een gezamenlijk aanbod van deze 3 aanbieders voor 2020, specifiek voor gemeente Uithoorn. Er worden hierbij jeugdspecialisten ingezet. Deze specialisten hebben een adviesfunctie naar zorgaanbieders en worden ingezet voor participatief consult en voor een kortdurende interventie (hulp).

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf