Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

1. De publieke ruimte ziet er verzorgd en aantrekkelijk uit en nodigt alle leeftijdsgroepen uit om er te verblijven, recreëren en te ontmoeten.

2. Inwoners voelen zich verbonden met hun woonomgeving en voelen zich thuis; de omgeving is schoon en veilig.

3. De inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte is duurzaam en klimaatstressbestendig.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Biedt inwoners meer kans om actief deel te nemen aan de vormgeving van hun woonomgeving en om verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer.

  • Verbeter de afvalscheiding.

  • Richt de buitenruimte klimaat-adaptief in.

  • Bevorder de biodiversiteit.

Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

De normale werkzaamheden zoals het aanleggen en onderhouden van de buitenruimte volgens het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte. Het gescheiden inzamelen van grondstoffen, de uitvoering van het Gemeentelijk Rioleringsplan, de meerjarenplanning van het planmatig onderhoud en vervanging, het beheer van het oppervlaktewater, het beheer van de begraafplaats en verkoop/handhaving van snippergroen. Om bovenstaande verbeteringen te bereiken in de komende raadsperiode, moeten daarnaast jaarlijks extra acties worden uitgevoerd.

Voor het jaar 2019 waren dit de volgende acties:

Aanpassen bermonderhoud

Er zijn bloemrijke en insectaantrekkende bermen aangelegd en onderhouden. Dit is gedaan binnen integrale onderhoudsprojecten. Zo is de berm langs de Boterdijk ingezaaid met een bloemenmengsel van inheemse soorten die aantrekkelijk zijn voor insecten. Er is een bestek in voorbereiding voor het onderhoud van de ruwe bermen waarbij klepelmaaien wordt vervangen door maaien en afvoeren van het gewas. Deze beheermethode is veel beter voor in de insecten die in de berm leven.

Nieuw grondstoffenbeleid vaststellen (2019-2022)

In de duurzaamheidsagenda zijn de volgende landelijke doelstellingen overgenomen:

In 2020: maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar

In 2025: maximaal 30 kg restafval per inwoner per jaar

In 2050: afvalvrij

Bekend was en is dat deze doelen voor Uithoorn zeer ambitieus zijn. In het nieuwe grondstoffenbeleid wordt gekeken naar de mogelijkheden om de gescheiden afvalinzameling verder te verbeteren. Bij het vaststellen van dit beleid (gepland in 2020), stelt de raad ook de doelen vast. Daarbij worden de mogelijkheden en wenselijkheid van de aanpassingen van de inzamelmethode en de te behalen doelen op elkaar afgestemd.

In 2019 is gestart met dit proces. In een informele bijeenkomst voor raads- en commissieleden is gesproken over ambities en mogelijkheden. Vervolgens is een plan van aanpak voor het proces opgesteld, met onder andere uitgebreide bewonersparticipatie. Dat proces wordt in 2020 doorlopen met als resultaat een nieuw grondstoffenbeleid, dat vervolgens kan worden geïmplementeerd.

Inwoners betrekken bij onderhoud en de inrichting van de buitenruimte

Inwoners zijn afgelopen jaar op verschillende projecten intensief betrokken. Dit is gebeurd bij herinrichtingstrajecten zoals het Dorpscentrum De Kwakel en het Dorpscentrum Uithoorn, net als bij het planmatig onderhoud zoals de G-Buurt in de Meerwijk. Daarnaast zijn er bewonersinitiatieven. Het initiatief Legmeerbos met de aanleg van 3 Tiny Forrests bijvoorbeeld, en het beheer van de beplanting van de tijdelijke rotonde in het centrum door bewoners, ondersteund door de gemeente. Waar mogelijk zijn lokale ondernemers ingezet bij het onderhoud, zoals het planmatig onderhoud van bestrating en onderhoud aan de gemeentelijke gebouwen.

Actualiseren KOR: Evaluatie van het Kwaliteitsplan Openbare Ruimte (KOR)

De actualisatie van het KOR is in gang gezet dit jaar. De afronding hiervan is begin 2020. Het KOR wordt een Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte (IBOR) waarin alle gewenste effecten integraal afgewogen kunnen worden.

Opstellen LIOR

De Leidraad inrichting openbare ruimte LIOR is halverwege 2019 vastgesteld. Zowel de eigen organisatie als externe partijen zoals ontwikkelaars gebruiken deze leidraad. Zo zorgen ze voor een openbare ruimte die klimaatbestendig, duurzaam en kostenefficiënt is.

Hondenbeleid actualiseren

Het hondenbeleid is zowel ambtelijk als met bewoners via een enquête geëvalueerd. Hieruit bleek dat het beleid zelf niet aangepast hoeft te worden. Wel zijn er verbeterpunten voor de uitvoering van het beleid. Dit wordt opgepakt in het hondenbeheerplan dat in 2020 wordt opgeleverd als onderdeel van het groenbeheerplan.

Opstellen van beheervisies

De start voor meerdere beheerplannen is gemaakt door het houden van inspecties van de assets (kapitaalgoederen als wegen en groen). Eerst moeten echter de bovenliggende gewenste effecten vastgesteld worden. Dit wordt gedaan in het geactualiseerde KOR (IBOR).

Actualiseren Speelbeleidsplan

Het speelbeleid is geëvalueerd zowel ambtelijk als met bewoners met een enquête. Hieruit bleek dat het beleid zelf niet aangepast hoeft te worden. Wel zijn er verbeterpunten voor de uitvoering van het beleid. Dit wordt opgepakt in het speelbeheerplan wat in 2020 wordt opgesteld.

Overige acties

Zie voor nog meer informatie over het beheer van de openbare ruimte de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf