Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Met voldoende werkgelegenheid in onze gemeente en directe omgeving is Uithoorn een aantrekkelijke woongemeenschap.

  2. Er zijn voldoende voorzieningen voor de inwoners en bezoekers.

  3. De sierteeltsector is toekomstgericht en levensvatbaar.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Intensiveer de samenwerking tussen en met de lokale ondernemers.

  • Versterk de kwaliteit van het dorpscentrum.

  • Stimuleer het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen bij ondernemers.

Toelichting op 1.: Werkgelegenheid in de gemeente draagt bij aan de levendigheid en het voorzieningenniveau. Hiermee wordt voorkomen dat Uithoorn een zogenaamde ‘slaapstad’ wordt. Daarnaast geeft het de mogelijkheid voor inwoners om dicht bij huis te werken, met weinig reistijd.

Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Voortzetten reguliere werkzaamheden

Dit betekent dat we de overleggen met het georganiseerde bedrijfsleven zoals Stichting Uithoorn in Bedrijf (SUB), VBA-Zuid, Stichting Promotie Uithoorn en de Kwakel (SPUK) en Stichting Ondernemersfonds Uithoorn voortzetten. Ook bezoeken we nieuwkomers of bedrijven met een bijzondere betekenis voor Uithoorn. We geven vorm en uitvoering aan de economische agenda van de Amstelland-Meerlanden (AM) en de Metropoolregio Amsterdam (MRA). We dragen bij en nemen deel aan de overleggen en uitvoeringsagenda van de Greenport Aalsmeer.

De bovenstaande overleggen hebben plaatsgevonden in 2019 en staan ook weer voor 2020 op de agenda. De samenwerking met de SPUK laat zich vooral zien bij de uitvoering van de viering van 200 jaar gemeente Uithoorn. In AM-verband wordt goed samengewerkt in de regionale afstemming voor de aanleg en transformatie van kantoren- en bedrijventerreinen (Plabeka).

Verbeteren van de relatie met en tussen lokale ondernemers

We willen graag een duidelijk aanspreekpunt hebben voor ondernemers en een aanjager zijn voor verbindingen en ideeën en oplossingen op het gebied van duurzaamheid stimuleren. Daarnaast willen we nieuwkomers wegwijs maken in onze gemeente, verbinding leggen met werk en inkomen en zoveel mogelijk belemmeringen wegnemen.

Door de invulling van de vacature beleidsadviseur economische zaken in augustus 2019 is er ruimte ontstaan voor de verdere interactie tussen gemeente en ondernemers. Dit heeft zich geuit in enerzijds een aantal bedrijfsbezoeken door het college en anderzijds door de overleggen tussen portefeuillehouder met de SUB. Ook de bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente heeft via de bezoeken aan de verschillende ondernemersbijeenkomsten de bekendheid en het begrip ten aanzien van de gemeente doen toenemen. Intern wordt er beter tussen de verschillende afdelingen van de gemeente samengewerkt. Bijvoorbeeld bij de koppeling Economische Zaken met Sociale Zaken en Leven op het gebied van arbeidsmarkt en armoedebestrijding.

Integraal uitwerkingsplan dorpscentrum

Het uitwerkingsplan dorpscentrum is een belangrijke stap naar de realisatie van het dorpshart aan de Amstel met voorzieningen voor onze inwoners.

De verdere ontwikkeling en uitwerking van het dorpscentrum is onderverdeeld in 3 thema’s. Het realiseren van een nieuwe, groene verkeersstructuur in het centrum is het 1e thema dat is opgepakt. De gemeenteraad besloot in het najaar van 2019 over het Voorlopig Ontwerp voor deze verkeersstructuur en stelde een investeringskrediet ter beschikking. Er is veel draagvlak ontstaan voor de nieuwe structuur, die voorziet in een dorpse, groene en veilige verkeerssituatie voor alle verkeersdeelnemers. Hiermee is aan een lange periode van planvorming een einde gekomen. Aansluitend aan het raadsbesluit werd gestart met de opstelling van het Definitief Ontwerp. De planning lag aan het eind van 2019 op koers.

In 2019 is ook een start gemaakt met het 2e thema, namelijk de ontwikkeling van de Irenelaanlocatie en het Schansgebied. De ontwerpers zijn inmiddels gevorderd met het uitwerken van diverse modellen voor deze locaties.

In 2019 is het verkeersplan vastgesteld door de gemeenteraad.

Opstellen duurzaamheidsagenda

Voor het deelprogramma ‘Ondernemen’ zijn de onderwerpen energietransitie en circulaire economie onder meer van belang.

In AM en MRA verband staan deze onderwerpen op de agenda. In MRA-verband is Invest MRA een belangrijk vehikel. Dit is een investeringsfonds in oprichting dat als katalysator kan gaan dienen voor innovatieve duurzame projecten die nog niet (geheel) door de markt worden opgepakt en gefinancierd.

Actualiseren Economische Visie

De Economische Visie moet geactualiseerd worden. Dit gaat gelijk op met het opstellen van de Omgevingsvisie die al het beleid voor de fysieke omgeving integraal omvat. De vorm waarin het actualiseren van de visie plaatsvindt moet hierin passen. Daarnaast wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld.

Dit is nog steeds het geval. In afwachting van het gelijk opgaan met de Omgevingsvisie zijn we alvast gestart met de planning voor de Detailhandelsvisie (zowel gemeente Uithoorn als AM-regio) en de Horecavisie. Deze zullen later als bouwstenen worden opgenomen in de Omgevingsvisie.

Verbeteringen glastuinbouw

In Greenportverband werken we aan de realisatie van CO2-leidingen en een warmtenet. Dit doen we in het kader van duurzaamheid en toekomstbestendigheid.

Onderzoek naar het warmtenet heeft opgeleverd dat deze investeringen op korte termijn niet bedrijfseconomisch verantwoord zijn. Op de CO2-leiding is een initiatief binnengekomen. Planning is dat aanleg plaatsvindt in 2021/2022.

Intergemeentelijk en provinciaal project Drechtdoorsteek

Uithoorn heeft deelgenomen aan een onderzoek en een haalbaarheidsstudie naar een doorsteek tussen de Drecht en de Westeinderplassen om vaarrecreatie te faciliteren.

Dit onderzoek is begin 2019 afgerond. Gebleken is dat er geen haalbare business case kon worden gerealiseerd. Na bespreking in de commissie Wonen en Werken van mei 2019 is de verdere uitwerking nagenoeg stopgezet. De gemeente Aalsmeer gaat op eigen initiatief een visie ontwikkelen op het gebied rond de Westeinderplassen. Ze heeft de gemeente Uithoorn gevraagd geen investeringen te doen in het gebied die een eventuele Drechtdoorsteek in de toekomst zouden kunnen blokkeren. Hiermee zal rekening worden gehouden op het Uithoornse gedeelte rond Bilderdam.

Uitvoering Greenport visie

Vanuit de ruimtelijke Greenport-visie worden binnen het programma Wonen gebiedsvisies ontwikkeld voor het Kernglastuinbouwgebied en de Ruilverkaveling.

Voor het Kernglastuinbouwgebied is al een gebiedsvisie ontwikkeld. Voor het Ruilverkavelingsgebied is deze in 2019 opgestart en gepland voor afronding in 2020.

Vieren Uithoorn 200 jaar in samenwerking met burgers, ondernemers

Er is een projectorganisatie opgezet en op 12 oktober 2019 is een start gemaakt met een openingsactiviteit in het kader van de Uithoorn 200 jaar viering. Er zijn in 2019 ca. 10 verschillende evenementen geweest. In 2020 worden er nog 40 tot 50 evenementen verwacht binnen dit kader.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf