Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

1. Uithoorn is een aantrekkelijke woongemeenschap waar geweld, overlast en onveilige situaties op een aanvaardbaar niveau zijn.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Vergroot de inwonersbetrokkenheid en de preventie.

  • Voorkom escalatie van complexe casussen.

Toelichting: Uit veiligheidscijfers blijkt dat de afgelopen jaren minder inbraken, overvallen en straatroven zijn gepleegd. Dat is een positieve ontwikkeling. Inwoners geven echter aan dat ze zich soms nog steeds onveilig voelen. Ook hebben we in Uithoorn relatief veel gevallen van overlast. Hier willen we de komende 4 jaar meer aandacht aan besteden.

Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Doorontwikkeling van participatie/preventie

De gemeente wil inwoners en ondernemers ook actief laten bijdragen aan hun eigen veiligheid. Deze gedeeltelijke verantwoordelijkheid is in het gemeentebeleid opgenomen. Om hier structureel handen en voeten aan te geven is er in 2019 een concreet plan ontwikkeld.

In het uitvoeringsprogramma integraal veiligheidsbeleid (UVP IVB) worden inwoners en ondernemers geholpen met preventie en zelfredzaamheid. Hiervoor zijn er verschillende activiteiten ondernomen. Zo waren er de preventiekar, de landelijke opening van de Week van de Veiligheid door de burgemeester van Uithoorn en de minister voor rechtsbescherming en de inzet van de hennepcontainer. Ook waren er preventietrainingen voor (horeca)ondernemers om overvallen en agressie te ontmoedigen, activiteiten rond het programma Zelfredzaam en is op verschillende manieren over veiligheid gecommuniceerd.

Doorontwikkeling van de verbinding tussen veiligheid en zorg

We zien dat er steeds meer onderwerpen zijn op het snijvlak van veiligheid en zorg. Bijvoorbeeld de aanpak van personen met verward gedrag. Om hiermee aan de slag te gaan is het van belang dat er een goede verbinding is tussen de thema’s veiligheid en zorg.

In de 2e helft van 2019 is een nieuwe start gemaakt met het overleg Meldpunt Zorg en Overlast. Hieraan nemen deel: OOV (Openbare Orde en Veiligheid), liaison AcVZ (Actiecentrum Veiligheid en Zorg) en de regisseur Overlast en enkelvoudige problematiek. Samen hebben zij 3 keer per week overleg waarin de verschillende casussen (praktijksituaties) besproken worden. Hierna wordt bekeken wie hier het beste op ingezet kan worden.

Structureel inbedden van de aanpak van georganiseerde criminaliteit (ondermijning)/verder uitbouwen van de bestuurlijke aanpak

Ondermijning is een thema dat landelijk steeds meer aandacht krijgt. De opgeleverde ondermijningsbeelden laten zien dat we hier ook in Uithoorn mee aan de slag moeten. Hoewel er al zaken in gang zijn gezet is het van belang om hier een structureel onderwerp van te maken. Het verder versterken van de bestuurlijke aanpak is hiervoor een instrument.

Er zijn een projectleider en een projectmedewerker aangesteld voor de Amstellandgemeenten die een regionaal projectplan coördineren om ondermijning aan te pakken. Vanuit dit project is de app Meld een vermoeden gelanceerd. Ook worden signalen van ondermijning binnen de regio gecoördineerd. Verder zijn er 12 panden gesloten op basis van de Opiumwet en zijn 10 omgevingsvergunningen getoetst in het kader van de wet Bibob. De gemeente Uithoorn is ook betrokken bij het project weerbare veiling. Dit project is gericht op ondermijnende activiteiten rondom de veiling en wordt uitgevoerd in samenwerking met onder andere Flora Holland, de politie en de gemeenten Aalsmeer, Katwijk en Westland.

Implementeren goed werkende aanpak personen met verward gedrag

Landelijk hebben de gemeenten de opdracht gekregen om een goed werkende aanpak voor personen met verward gedrag te ontwikkelen. 2019 stond in het teken van het invoeren van deze aanpak.

Uithoorn neemt deel aan de regionale voorbereidingsgroep en ondersteunt de burgemeester van Ouder-Amstel in haar rol in het regionale aanjaagteam. Hierin worden steeds stappen gezet om de acute crisisketen te versnellen.

Daarnaast heeft Uithoorn deelgenomen aan de pilot Regio-overleg Amstelland. Vanaf de invoering van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) is dit een wettelijke plicht. In 2019 hebben we hiervoor ‘geoefend’ in de pilot. In het regio-overleg bespreken de burgemeester, het OM, de GGZ en overige partners de uitvoering van de wet. Hier worden in regionaal verband besluiten genomen over de crisis- en zorgketen.

Doorontwikkeling verbinding met het Actiecentrum Veiligheid en Zorg

Het Actiecentrum Veiligheid en Zorg wordt een steeds belangrijkere partner voor de gemeente. Er is al aangesloten bij het thema radicalisering en de Top 1000-aanpak. De versterking van deze aansluiting bij het AcVZ is gerealiseerd in 2019. Onder andere door:

  • uitvoering van de Pilot Detentie en terugkeer

  • aanpak Top400 en Top600

  • de inzet van het AcVZ bij woonoverlast en burenruzies

  • de inzet van het AcVZ bij complexe casuïstiek bij personen met verward gedrag en radicalisering.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf